Охота и рыбалка
Меню
Популярные статьи
[18.03.2012]
Как выбрать нужный спиннинг? 
[18.03.2012]
Охота на боровую дичь 
[24.05.2012]
Что нужно взять с собой на охоту 
[30.05.2012]
Жерлицы 
[11.03.2012]
Охотничья этика 
[17.10.2012]
Палатки для зимней рыбалки 
[27.05.2012]
Передвижные поплавки 
Рейтинг
Охота Экстремальный портал VVV.RU Удочки для рыбалки Счетчик тИЦ и PR
Статистика
Главная » 2013 » Июнь » 18 » Ловля риби на живця і малька
16:19
Ловля риби на живця і малька
Ловля окуня на малька в лунці, якщо дозволяє погода, по суті, нічим не відрізняється від лову у відкритій воді. Іноді вона буває значно успішніше, ніж на блешню або блешню, і нерідко на малька бере більш великий окунь, особливо наприкінці зими.

Часто ловлю на малька суміщають з ловом на блешню або блешню, розраховуючи залучити окуня до плаваючих малька «грою» блешні або рухами блешні.

Снасть для такого вудіння найпростіша. Жилковая лісу товщиною 0,3-0,35 мм, довжиною 12-15 м намотується на фанерну дощечку - мотовильце. Ліси оснащується гачком (№ 7, 8) з прямим загином. Малек насаджується на гачок за нижню губку або за спину ближче до хвостика; він повинен знаходитися в 30-40 см від дна.

Клювання окуня на малька різка-поплавок швидко занурюється і йде в лунку; затримуватися з подсечкой не слід.

Крім окуня, на малька іноді беруть судак, минь і щука. При ужении в місцях, де можна очікувати частих клювань щуки, рекомендується застосовувати більш великий гачок (більше на 1-2 номера), слабкий (10-15 см) колінчастий повідець з тонкого дроту і лісі 0,4 - 0,5 мм.

У морозну погоду, коли лов з поплавком, плаваючим на поверхні води, неможлива, застосовують іншу снасть, іменовану зимової живцевою вудкою. Вона придатна для вудіння на малька і живця.

Така вудка складається з тонкого прута завдовжки 70 - 80 см і намотаною на фанерне мотовильце жилковой леси довжиною 15 м і товщиною 0,3-0,35 мм для лову окунів і 0,5-0,7 мм для лову щук і судаків. Вудка оснащується грузилом, одинарним гачком або трійником.

Тонкий прутик, бажано вербовий, близько підготовленої лунки зміцнюють похило в купці снігу або дрібного битого льоду. Вершина прута повинна знаходитися точно над центром лунки. Визначивши глибину і відрегулювавши довжину леси так, щоб насадка плавала в 30-60 см від дна, насаджують на гачок малька або живця, акуратно опускають його в лунку і дають снасті зануритися до потрібної глибини. При опусканні малька або живця у лунку уважно стежать, щоб він не заплутався за лісі. На опущеною лісі в 2-3 см нижче поверхні води роблять легко розпускається петельку, в яку вставляють половину сірники. Вона служить контрольним покажчиком глибини.

Іншу таку ж петельку роблять вище на лісі, вставляють у неї кольоровий прапорець з тонкого паперу і надягають на вершину прута, після чого, змотавши з мотовильца 4-5 м леси, акуратно розкладають її на чистій поверхні льоду за лункою за напрямком вітру, а дощечку мотовильца із залишком леси міцно закріплюють у купці щільного снігу. При клюванні петля разом з прапорцем зіскакує з вершини, а запас леси на льоду дає можливість рибі відплисти зі схопленим живцем на кілька метрів (рис. 34).
Рис 34
Буває і так, що при клюванні петля затримується на вершині прута. Риба не стягує петельку, починає гнути пруг і, відчувши опір, кидає живця. Щоб уникнути цього, до вершини прута прикріплюється м'яка тонка мідна зволікання у вигляді гачка, на нього вішається петля леси. Загнута дротик розпрямляється при самому незначному зусиллі, і петля легко від неї звільняється. Сигнальний прапорець

Пофарбована лісу добре видно на поверхні льоду і на снігу. Перед намотуванням на котушку один кінець леси затягується подвійною петлею в канавці котушки, а другий - оснащується свинцевим грузилом у формі оливки або пульки, карабіном, металевим повідцем і трійником (для лову щук).

Сигнальна пружинка завдовжки. 300-310 мм виготовляється з рояльної дроту діаметром 0,7-0,9 мм. Кінець дроту навивается спіраллю довжиною 50 - 60 мм; внутрішній діаметр спіралі повинен бути трохи більше закругленого кінця шестика, на який вона надівається. До вільного кінця дроту кріпиться яскравий прапорець з легкої матерії.

При збірці і установці вудки котушка надівається на вісь і зміцнюється гумовою втулкою із зовнішнього боку. Шестік вморожувати гострим кінцем у лід так, щоб котушка була звернена до рибалці.

Після визначення глибини місця лову (і відповідно довжини леси) на лісі в'яжеться контрольна петелька, а в неї вставляється сірник. Насаджений на гачок трійника живець занурюється у лунку, з котушки змотується частина леси до занурення на 2 см контрольної петельки із сірником. Сигнальна пружинка, надіта спіраллю на шестик, згинається, і її прямий пружинячий кінець з прапорцем лягає в канавку і не дає котушці обертатися. При клюванні лісу натягується, провертивается котушку, і кінець пружинки з прапорцем викидається вгору.

Такі вудки часто використовуються для лову щук. При лові судака і окуня металеві повідці і великі трійники не застосовуються. Великі трійники (№ 8-10) замінюються дрібними або одинарними гачками. Однак навіть у період весняного «жора» судак зазвичай ловиться упереміж з щукою. Тому потрібно монтувати снасть, розраховуючи на клювання щуки.

Корисне і зручне зміна в конструкцію цієї вудки вніс Ф. Н. Горбунов. Платівку з віссю, що укріплюється на шестику, він замінив плоским кронштейном довжиною 12 см з листового дюралюмінію або алюмінію. Верхній кінець кронштейна приклепаний до шестику, на нижньому вмонтована вісь для котушки. На кронштейні є загнутий під прямим кутом виступ, фіксуючий його правильне робоче положення (під прямим кутом до шестику). При транспортуванні вудки кронштейн повертається і розташовується уздовж шестика. Спіральна пружинка з дроту замінена відрізком годинної пружини шириною 4-5 мм, приклепана одним кінцем до вершини шестика. Другий кінець оснащується прапорцем, згинається і працює так само, як і спіральна пружинка. Така заміна зручна тим, що при транспортуванні зручно повертається і стрічка пружини.

Живців можна зловити на місці поплавковою вудкою або на мормишку. Часто заготовлених живців привозять з собою у відрах, великих бідонах або спеціальному посуді - канах.

Зберегти живців можна, якщо дозволяє обстановка, в «акваріумах» або в привезеної посуді, періодично підливаючи в неї свіжу воду з лунки.

Кращими живцями вважаються невелика плотва, ялець, голавлик, окунь, піскар, йорж і карась - вагою 50-75 м. Судак зазвичай вважає за краще найбільш дрібних живців.

Найзручніше ловити не більше ніж на 10 вудок, розташовуючи їх з урахуванням рельєфу дна на різних глибинах. У місцях з рівним дном їх ставлять у кілька рядів, прямокутником або в шаховому порядку. Розставляючи

вудки, треба заздалегідь вибрати зручне місце: щоб перебувати спиною до вітру і щоб можна було швидко підбігти до вудок при клюванні. Лунки - досить широкі, не менше 20 см в нижній кромці, проміжок між ними - 5-10 м. Шматки дрібного битого льоду навколо лунки відсуваються можливо далі, щоб за них не чіплялася лісу.

Чекаючи клювання, слід тримати під рукою багорик, без якого не можна витягнути велику рибу.

Можна, звичайно, одночасно з ловом на Живцова вудки займатися ловом на блешню або блешню, але це розсіює увагу і не сприяє успіху основний лову.

Зручніше ловити удвох: по черзі рубати лунки, час від часу обходити їх з черпаком і видаляти утворюється корочку, а також перевіряти стан поставлених живців.

Нерідкі випадки, коли пошевеліваніе живця викликає негайну клювання щуки.

Помітивши клювання, візьміть багорик, підбігаючи до вудки і, якщо лісу рухається під лід, коротким рухом руки зробіть підсічку. Якщо ліси нерухома (хижак, протягнувши в лунку 2-3 м леси, зупинився), почніть обережно вибирати лісі і, тільки відчувши тяжкість риби, зробіть підсічку.

Підсічений рибу без особливих зусиль, але не послаблюючи натягнутою леси швидше тягніть до лунки. При сильній потяжке лісі необхідно трохи здати, пригальмовуючи пальцями, і, як тільки потяжка ослабне, знову тягнете рибу і обережно вводите в лунку.

Великих щук слід витягати багориком, а не «вихоплювати» на лісі, як це роблять деякі надто гарячі рибалки. Іноді підведена щука вперто не хоче йти в лунку і стає поперек нижнього отвору. У такому випадку треба швидко підчепити рибу ближче до голови багориком.

Дуже уважно треба стежити за поведінкою живців на вудках. Опущений у воду, живець зазвичай веде себе значно вільніше, ніж у посуді. Але іноді, опущений в глибину, швидко засинає. Це означає - біля дна є шар води з малим вмістом кисню. Ось чому через 15-20 хв. після розстановки всіх вудок треба перевірити стан живців і при необхідності випробувати вудіння в більш високих шарах води або змінити місце.

Якщо клювання часті на одну і ту ж вудку з числа розставлених, доцільно поставити поруч ще 2-3 вудки.

У теплу погоду, особливо після снігопаду, закінчивши ловлю, треба відзначити лунки, щоб інші рибалки не стали жертвою нещасного випадку.

Залишити близько лунки прутик від вудки або встановити сторчма гілку - обов'язок кожного культурного рибалки.
Просмотров: 1167 | Добавил: tarul | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Прогнозы на спорт

Новые статьи
[06.07.2015]
Советы по прикормке рыбы 
[15.06.2015]
Советы по летней рыбалке 
[15.06.2015]
Рыбомерная линейка своими руками. 
[06.06.2015]
Бинокль для рыбалки 
[31.05.2015]
Увеличьте клев! Меняйте цвет насадки! 
[28.05.2015]
Прикормки и насадки для ловли рыбы, изготовленные в домашних условиях 
[28.05.2015]
Влияние погоды на улов 

Copyright MyCorp © 2024
Сделать бесплатный сайт с uCoz